KKTC’de çalışma izni alınması ve süreçlerin takip edilmesi önemli bir yasal sorumluluktur. İşverenlerin, çalışanlarının Çalışma İzni alması için gereken sürelere riayet etmeleri ve izin işlemlerini zamanında tamamlamaları gerekmektedir. Yasal sürelerin sonunda Çalışma İzni işlemleri tamamlanmazsa, çalışanlar Bakanlıkla iletişime geçerek şikayetçi olmalıdır.
KKTC’de çalışan Yabancı Uyruklu Çalışanların Bilmesi Gerekenler
- İşvereninizin Çalışma İzni alması için gerekli sürelerde başvuru yapmasını ve izin işlemlerini tamamlayıp tamamlamadığını takip ediniz.
- Yasalarda belirtilen süreler sonunda işvereninizin Çalışma İzni İşlemlerinizi tamamlaması halinde çalışmaya devam etmeyiniz, Bakanlığımıza şikayetçi olunuz.
- KKTC’de bulunduğunuz sürede geçerli bir giriş vizesi veya çalışma izni mührüne sahip olmaya özen gösteriniz.
- Çalışma İzni alınmış yabancı uyrukluların, Çalışma İzninde belirtilen işte veya işyerinde, işverenin yanında ve belirtilen meslekte çalışması Yasa gereğidir.
- Süresi sona eren çalışma izninizin aynı işyerinde veya işte çalışmaya devam etmeniz halinde üç ay içerisinde yenilenmesi gerekmektedir.
- Her ne şekilde olursa olsun iş ilişkinizin işverenle sona ermesi halinde Bakanlığa başvurup çalışma izninizi iptal ettirmemeniz halinde hakkınızda cezai işlem yapılır.
Yukardaki hususların ez birinin varlığı halinde para cezasına maruz kalabilir ve/veya yasa dışı (kaçak) işçi durumuna düşebilirsiniz. Yabancı uyruklu kişilerin kendi kusurları dışında işverenlerin belirtilen yükümlülükleri yerine getirmemesinden dolayı uğrayacakları her türlü maddi zarardan işveren sorumludur.
Yabancı uyruklu işçiler, KKTC’de mevcut çalışma yasalarına göre çalıştırılmaktadır. KKTC’de kaçak duruma düşen çalışanlar, yasa gereği cezaya düştükleri tarihten itibaren, her gün, günlük asgari ücret miktarında ceza ödemek zorundadırlar ve yine yasa gereği KKTC’de kaçak işçi çalıştırmanın cezası 5 asgari ücrettir.
Fotoğraf: Deane Bayas: https://www.pexels.com/tr-tr/fotograf/gida-kadin-sokak-ekran-9805555/